Jakt & Viltvård

Om du är intresserad av att vara ute i naturen och lära dig allt om jakt och viltvård ska du välja Naturbruksprogrammet inriktning Skog med profil Jakt och Viltvård.

Undervisning i jakt och viltvård på gymnasienivå startades av Ryssbygygmnasiet så vi har lång erfarenhet och mycket kunskap. Du får bland annat lära dig:

• jaktmetoder
  • hur man anordnar jakter
  • jaktförsäljning
  • tillvaratagande
  • hägnjakt
  • skötsel och drift av hägn
  • anläggning och skötsel av viltvatten

Utbildningen har två utgångar:

• Viltvårdare
  • Skogsvårdare

Efter slutförd utbildning kan du arbeta med att arrangera jakter, arbeta på skjutbanor eller i vapenaffär m.m. Du kan välja att få behörighet att söka vidare till högskolor och universitet för att få en högskoleutbildning inom skog.

Våra elever kommer från hela Sverige. Har du inte jägarexamen när du börjar så kan du läsa det under kvällstid i årskurs 1. På skolan finns bl a

• ny vilthanteringsanläggning
  • vapenkassun för förvaring och vård av elevernas vapen
  • 2 vilthägn; ett med dovhjort och mufflon samt ett med kron- och dovhjort
  • skjutbanor
  • hundrastgårdar

Första året är ett förberedande år inför jakten, som börjar i årskurs 2. För elevernas jakthundar finns hundrastgårdar som du får använda från årskurs 2.

På din fritid kan du få möjlighet att jaga på skolans marker efter samråd med din jaktlärare.

Kontakta oss

Har du frågor om Jakt-och viltvårdsutbildningen är du alltid välkommen att kontakta profilansvarig för Jakt, Stefan Rudenius: Tel 0372-40826