Jakt & Viltvård

Om du är intresserad av att vara ute i naturen och lära dig allt om jakt och viltvård ska du välja Naturbruksprogrammet inriktning Skog med profil Jakt och Viltvård.

Undervisning i jakt och viltvård på gymnasienivå startades av Ryssbygygmnasiet så vi har lång erfarenhet och mycket kunskap. Du får bland annat lära dig:

• jaktmetoder

• hur man anordnar jakter

• jaktförsäljning

• tillvaratagande

• hägnjakt

• skötsel och drift av hägn

• anläggning och skötsel av viltvatten

Utbildningen har två utgångar:

• Viltförvaltare

• Vilt- och Skogsvårdare

Efter slutförd utbildning kan du arbeta med att arrangera jakter, arbeta på skjutbanor eller i vapenaffär m.m. Du kan välja att få behörighet att söka vidare till högskolor och universitet för att få en högskoleutbildning inom skog.

Våra elever kommer från hela Sverige. Har du inte jägarexamen när du börjar så kan du läsa det under kvällstid i årskurs 1. På skolan finns bl a

• ny vilthanteringsanläggning

• vapenkassun för förvaring och vård av elevernas vapen

• 2 vilthägn; ett med dovhjort, samt ett med kron- och dovhjort

• skjutbanor

• hundrastgårdar

• viltvatten

Första året är ett förberedande år inför jakten, som börjar i årskurs 2. För elevernas jakthundar finns hundrastgårdar som du får använda från årskurs 2.

På din fritid kan du få möjlighet att jaga på skolans marker efter samråd med din jaktlärare.

Exempel på jobb!

Utgång Viltförvaltare:

• Jaktelev -> studier till Viltmästare
  • Gårdsförvaltare
  • Försäljare av jaktartiklar
  • Viltförvaltare
  • Jaktarrangör
  • Egen företagare

Utgång Vilt- och Skogsvårdare:

• Skogsmästar/skogsteknikerutbildning
  • Skogsarbetare
  • Gårdsförvaltare