Hälsningar från tidigare NV-elever…

Från Ryssby till Agronom i Uppsala

Hej! Mitt namn är Sara Nilsson, under 2005-2008 läste jag naturvetenskaplig fördjupning med inriktning mot turism på RyssbyGymnasiet.

Jag visste att jag ville läsa naturvetenskapling linje på gymnasiet men samtidigt är jag praktiskt lagd och funderade på om det gick att kombinera de båda på något sätt. Ett annat skäl till att jag valde att studera på Ryssby, är att jag som dyslektiker kände att skolan både verkade ha tid och intresse av att stötta mig om det skulle behövas, vilket de också gjorde.

Upplägget på Ryssby passade mig perfekt. En dag kunde vi på förmiddagen sitta inne, läsa fysik och räkna, medan eftermiddagen ägnades till att vara ute och köra fyrhjuling eller traktor.

Efter gymnasiet studerade jag biologi- och miljöprogrammet på Sveriges Lantbruksuniversitet. Jag valde att senare byta inriktning och studera till landsbygdsutvecklingsagronom vilket är en tvärvetenskaplig utbildning som behandlar samhällsfrågor ur många olika perspektiv. Så som ekonomiskt, ekologiskt, socialt och kulturellt. Vi arbetar mycket med samhällets frågeställningar, utmaningar och behov. Som landsbygdsutvecklare är vi bra på att se helheter och strukturer. Man kan dels välja en internationell inriktning, med målet att arbeta internationellt, eller som mig, inrikta sig på nordisk landsbygd.

I början av juni 2015, efter fem års studier, fick jag sätta agronomringen på fingret, tecknet då jag blev klar agronom.

Nästan alla som gått min utbildning har fått jobb.  Själv arbetar jag med lokala livsmedel och kompetensutveckling på Länsstyrelsen i Uppsala, men vi kan också arbeta inom till exempel Hushållningssällskapet, LRF, egna företagare, konsulter, projekt- eller processledare, inom kommuner, SIDA, FAO eller EU.

Jag är glad att jag valde att läsa på Ryssbygymnasiet för skolan gav mig en bra grund för framtiden, men kanske framförallt var det en oerhört rolig tid.

Från Ryssby, till Norrland och slutligen Alaska

Allt började på Ryssbygymnasiet hösten 2005 då jag började på naturvetenskaplig fördjupning med inriktning jakt och viltvård. Efter tre spännande och lärorika år valde jag att testa lyckan i norra Sverige. Jag började därför på civilingenjörsprogrammet för väg-och vattenbyggnad med inriktning jord och berg i Luleå.

Efter att ha spenderat fyra på i Luleå där jag både har hittat min utbildning och utforskat nya jaktmarker så var det dags att ge sig iväg på nästa äventyr och den här gången föll valet på Alaska. I januari i år klev jag på planet mot Alaska. I Alaska studerar jag permafrost och hur man som ingenjör ska arbeta i kallt klimat (och en kurs i flugfiske och avancerad klättring).

Jag stannar i Alaska fram till sommaren. Därefter blir det en snabb visit i Sverige innan jag drar iväg på klassresa i tre veckor till Sydamerika med min härliga klass från Luleå. Det som återstår av min utbildning är ett halvårs exjobb och sedan väntar en hungrig arbetsmarknad på mig. Som ingenjör finns det alltid jobb, frågan är bara vilken plats jag väljer att bosätta mig på.

Om du är intresserad av mitt äventyr i Alaska så kika på min blogg

www.explorealaska.blogg.se

/Gustav Svensson