Restaurang & Livsmedel

Är du intresserad av restaurangbranschen och att samtidigt få en fantastiskt rolig gymnasietid?  Då är Ryssbygymnasiet det självklara valet! Här är några av anledningarna:

  • Egen restaurang med toppmodernt kök

  • Mycket praktiskt arbete

  • Små undervisningsgrupper

  • Engagerade, skickliga och behöriga lärare

  • God tillgång på viltkött

  • Möjlighet att tävla i matlagning

  • Utmärkta APL- platser

  • KRAV – certifiering

  • WACS – certifikat, du som elev får en internationell certifiering

  • Så gott som jobbgaranti efter studenten

  • Vänner för livet

Vill du arbeta inom restaurangbranschen och ha möjlighet att jobba över hela världen? Hos oss får du även möjlighet att delta i nationella och internationella tävlingar inom matlagning.

Efter avslutad utbildning har du möjlighet att arbete i restauranger både i Sverige och utomlands, i personal- och skolrestauranger, på sjukhem och servicehem, i snabbmatsrestauranger och matbutiker. Självklart ger utbildningen även möjlighet att söka vidare till högskolor och universitet.

Vi strävar efter att använda närproducerad mat och att arbeta efter ett ekologiskt tankesätt och är KRAV-certifierade. Du som elev hos oss får också en unik kompetens i att tillaga viltkött eftersom vi har samarbete med vår jakt- och viltvårdsutbildning och tar tillvara på det kött som de får in.

Vi arbetar väldigt mycket praktiskt på vår skola. Vi har tre välutrustade och moderna kök med gott om utrymme. Alla lektioner är lärarledda av engagerade och pedagogiskt utbildade yrkeslärare. Lärarna har stor erfarenhet från kockyrket både i Sverige och utlandet och kan även inspirera och coacha dig om du vill tävla i matlagning.

På Ryssbygymnasiet har du praktik under alla de tre åren. Praktiken görs på flera olika restauranger och storkök, vilket ger en bra erfarenhet inför kommande arbete. Alla restaurang- och livsmedelsprogram är skyldiga att ge dig som elev 15 veckors praktik men hos oss får du ofta fler veckor än så.

Några utmärkta APL- platser:

  • PM & Vänner

  • Toftaholms Herrgård

  • Gästgvaregården i Ljungby

  • Konserthuset i Växjö

Du som elev får även praktik inom delikatess, livsmedel och storhushåll. Det ger dig ett stort urval av arbetsmöjligheter efter gymnasiet.

Inför årskurs 2 och 3 har du möjlighet att välja mellan ett antal olika kurser beroende på vad du är intresserad av:

  • Specialisering Vilt / Kreativ matlagning / Catering

  • Drycker

  • Choklad & konfektyr

  • Bageri

  • Barteknik

  • Finstyckning

  • Specialkost

Ryssbygymnasiet har fostrat många kockar utöver det vanliga, här är några av dem:

  • Klas Lindberg (årets kock 2012)

  • Peter J skogsström (årets kock 2006)

  • Anna Johansson (var en hårsmån från att vinna årets kock 2008)

Kolla in galleriet från Restaurang och Livsmedel

Läs hälsningar från några av våra tidigare elever

Läs mer om tävlingar

Läs mer om WACS – internationell certifiering

Kontakta oss

Har du frågor om Restaurang- och Livsmedelsprogrammet är du alltid välkommen att kontakta oss direkt. Tel. 0372-40823

Se studieplaner för utförlig information om hur utbildning och val av kurser ser ut.

Studieplan

regionalmatkultur

Kravlogga