Elevboende på RyssbyGymnasiet – Vänner för livet

RyssbyGymnasiet är en friskola med elevboende och riksintag.
Det innebär att skolan blir ditt andra hem under veckorna.
Här får du kompisar från hela landet, många blir vänner för livet.

Personal dygnet runt för allas trivsel

På skolan finns personal dygnet runt. På kvällar och nätter finns två fritidsledare, från söndag kväll till fredag eftermiddag. De hjälper eleverna till en aktiv fritid och ser till att alla mår bra och trivs.

Skolmat i toppklass!

Maten på skolan är vida känd, kanske landets bästa skolmat. Både restaurangelever och personal hjälps åt att laga maten och i matsalen serveras dagligen frukost, förmiddagsfika, lunch, eftermiddagsfika, middag och kvällsfika. Ibland får eleverna privilegiet att äta 3-rätters i Restaurangen! Till jul får alla avnjuta Ryssbygymnasiets kända julbord.

Vi strävar efter att använda närproducerad mat och att arbeta efter ett ekologiskt tankesätt och är KRAV-certifierade. Du som elev hos oss får också ofta tillfälle att äta viltkött eftersom vi i samarbete med vår jakt- och viltvårdsutbildning tar tillvara på det kött som vi får in.

Här har du möjlighet till en aktiv fritid

• @lantis – vår fantastiska fritidsgård! Här träffas eleverna på kvällarna och fikar, umgås, tittar på TV, bakar i köken. Det finns pingis, biljard, man kan spela piano, det finns gitarrer att låna, vi har sångträning, boxning, pysselkvällar mm. Det finns spel att låna
  • Styrketräning  – vi har ett alldeles nytt superutrustat gym!
  • Simhall
  • Sporthall – Idrott och dans
  • Skytte – kula, hagel, luftgevär och pilbåge
  • Fiske
  • Meka med bilen i skolans maskinhall
  • Spinning
  • Badplats och grillning på sommaren
  • Paintball

Vi försöker tillgodose elevernas önskemål om aktiviteter. En kväll i veckan är vi en extra personal och då brukar vi åka iväg, det kan tex bli utflykter till Jaktia, shopping i Växjö, bowling, äventyrsbad.

Information om elevboendet

De flesta elever väljer att bo på skolans boende. Elevboendet är i huvudsak beläget i nära anslutning till skolan och kan inhysa 164 elever. Det finns även elevboende (lägenheter) i byn och de erbjuds i första hand till elever i årskurs 3.

Internatrummen är möblerade med skrivbord, garderob, byrå, belysning, stolar, säng och madrass. Det förekommer viss skillnad på möblering. Eleven behöver ta med sig sängkläder, täcke, kudde, handdukar och personliga tillhörigheter.

Kostnaden för inackorderingen gäller helpension, söndag kväll till fredag em. Inackorderingstillägg söks hos CSN (Centrala studiestödsnämnden), www.csn.se . Ansökan görs när eleven har börjat sin utbildning. Eleven får en kopia på hyreskontraktet som skall bifogas ansökan. Inackorderingstillägget minskar kostnaden för boendet och beräknas på hur långt man har till skolan.

Läsåret är indelat i tio faktureringsperioder, oavsett terminstider, APL-period och liknande. Det innebär att det är samma belopp varje period. Fakturering sker periodvis i efterskott och faktura skickas till vårdnadshavare 1 via mejl. Den kan också innehålla kostnader för undervisningsmaterial, kläder, resor mm. En periods uppsägningstid tillämpas. Ex. Vid planerad utflytt efter period 5 krävs uppsägning före period 5 börjar, annars debiteras ytterligare en period. Brytpunkter för perioder är den 15:e i varje månad.

Vid frånvaro från internatet, mer än fem dagar i följd, vid sjukdom och beviljad ledighet, görs avdrag för matkostnaden med 80:-/dag.  Detta gäller inte fastställda skollov. Vid praktik (APL) söks bidrag för avdrag av kostnaden på fastställd blankett. Avdrag görs i efterskott. Obetalda fakturor avseende inackorderingskostnader kan leda till att eleven mister sin plats på internatet. Under lov, studiedagar och långhelger är internatet stängt.

Inackorderingskostnad/period

Boende på skolan

RumstypMatLogiTotalt
Enkelrum1750 kr2097 kr3847 kr
Dubbelrum1750 kr1746 kr3496 kr
Dubbelrum/våningssäng1750 kr1502 kr3252 kr

Lägenhet

RumstypMatLogiTotalt
Enkelrum1750 kr2097 kr3847 kr
Dubbelrum1750 kr1925 kr3675 kr
Dubbelrum/våningssäng1750 kr1679 kr3429 kr

Faktura sänds tio ggr (perioder) under ett läsår. För höstterminen debiteras 4,5 månad och för vårterminen 5,5 månader –sammanlagt alltså 10 månader oavsett terminstider, APL-perioder och liknande. Om elev är frånvarande minst 5 hela vardagar i en följd, t ex tors – ons, görs avdrag med 80:-/dag på nästkommande faktura.

Elev som inte bor på elevboendet kan äta i skolans matsal enligt följande pris:

Måltid/Person/Vecka/Månad
Frukost (mån-fre)35 kr175 kr700 kr
Kvällsmat (mån-tors)65 kr260 kr1050 kr
Kvällsfika (sön-tors)15 kr75 kr300 kr

Tillsyn av elevboende

Från söndag kväll kl 19.00 till fredag em kl 14.00 finns fritidspersonal på skolan, även kvällar och nätter.

Dagtid mån-fre, chef internat/fritid

Lars Hummer 0372-408 40/40891