Hälsningar från tidigare RL-elever…

Mikkel – ” Till dig som vill trivas, utvecklas och bli en duktig kock med bred kompetens är Ryssbygymnasiet det självklara valet”

Några år efter min examen på Ryssbygymnasiet kan jag fortfarande inte riktigt vänja mig vid tanken att jag inte ska gå till skolan måndag morgon, träffa mina underbara klasskamrater som skulle komma att bli mina närmsta vänner, äta den helt underbara skolmaten och lära mig laga mat från de bästa lärarna i Sverige. Ja, det låter en smula överdrivet, men jag kan intyga att så är inte fallet!
Första gången jag fick upp ögonen för Ryssbygymnasiet var när jag gick på min första sommarskola, och redan efter första dagen så var mitt sikte inställt på restaurang-och livsmedelsprogrammet på Ryssbygymnasiet. Jag hade så höga förväntningar och längtade enormt tills dagen jag kunde börja att studera på Ryssbygymnasiet, och mina förväntningar överträffades med råge.

Ord som beskriver min tid på gymnasiet är glädje, sammanhållning och skapande.
”Glädje” för att jag alltid trivdes på skolan, älskade att plugga och såklart få laga mat med bra och spännande råvaror och med hög ambition. Under stabil och inspirerande ledning av duktiga lärare, som allt eftersom kom att bli förebilder för min fortsatta karriär.
”Sammanhållning” för att man på ett unikt sätt skapade sig en ”andra familj” när det gällde sina klasskamrater och andra elever, som man även nu några efter examen fortfarande har kontakt med. Jag kände mig alltid trygg, lärde mig massor, växte enormt som människa och hade hur kul som helst under mina 3 år.
”Skapande” för att jag fick möjlighet att skapa mig en framtid utifrån det jag älskar mest; matlagning! Men också för att man skapade sig en insikt i många områden inom restaurangbranschen såsom tex hållbarhet.  Jag fick en otrolig möjlighet att delta i tävlingar och knöt massor med kontakter på arbetsmarknaden. Jag fick utrymme att skapa den kocken som jag ville bli och som jag fortfarande är i dag.

Jag skulle säga att Ryssbygymnasiet är ganska unikt på så sätt att man ger eleven möjligheten och resurserna att kunna tävla inom matlagning i olika sammanhang. Jag ställde upp i flertalet tävlingar och lärde mig ovärderligt mycket genom det. Att tävla är roligt, nyttigt och inte minst en genväg för att synas på arbetsmarknaden! Detta tog mig till och med till Island och nordiska mästerskapen för unga kockar, som jag faktiskt tog hem första priset i! Jätte kul!! Att tävla är helt frivilligt och något som jag verkligen rekommenderar!

Så nu några år efter min examen när jag tittar tillbaka på min tid på Ryssbygymnasiet känner jag glädje och tacksamhet. Jag har aldrig ångrat mitt val och jag är otroligt tacksam för att skolan gav mig allt och lite till för att få en så bra utbildning som möjligt.

Till dig som vill trivas, utvecklas och bli en duktig kock med bred kompetens är Ryssbygymnasiet det självklara valet!

Mikkel Sindahl Holmskov, kock på Restaurang Postgatan i Kalmar

Adam – ”Det roliga med Ryssbygymnasiet, är gemenskapen med dina klasskamrater och de engagerade lärarna”

Mina tre år där var extremt lärorikt och framförallt roligt, där jag har fått vänner och minnen för livet.

Lärarna är både duktiga och engagerade och lägger ner mycket extra tid på dig om du vill tävla i gymnasiet. Efter studenten har jag inte haft problem med att hitta jobb med det goda ryktet Ryssbygymnasiet har runt om i arbetsmarknaden, och du kommer träffa en massa gamla elever från Ryssby på de flesta bättre krogarna i Sverige, just nu är vi tre stycken på mitt jobb.

Adam Rudén, kock på Portal Restaurant i Stockholm, som ägs och drivs av Klas Lindberg, Årets Kock 2012 (också ”gammal” Ryssby-elev 🙂

Sandra – ”Som elev på Ryssbygymnasiets restaurangutbildning upplevde jag att man får ta del av ett stort utbud av fantastiska råvaror, engagerade lärare och bra upplägg på utveckling av eleverna”

Att få möjligheten till mycket praktiskt jobb i skolan samt mycket praktik i andra kök gjorde det lättare att lära sig och få inblick i restauranglivet efter skolan. Utveckling som ledde till extrajobb och som för min del till en praktikplats som lät mig ta för mig och utmana mig, en arbetsgivare som såg vad jag brann för och valde att satsa på mig. Några år efter studenten står jag nu med mycket rolig och lärorik kunskap i bagaget, en egen krog sen 4,5 år tillbaka samt en till på gång. Vi tar ofta emot elever från Ryssbygymnasiet då de alltid kommer med en hunger av att lära sig nya saker, något man i restaurangvärlden aldrig kan få för mycket av!

Sandra Bertilsson, grundare och ägare av de japanska restaurangerna Izakaya Moshi i Växjö och Jönköping

Ingrid – ”Min tid på Ryssbygymnasiet var perfekt för mig”

Jag har alltid varit mer åt det praktiska hållet än det teoretiska. Så under min tid där med hjälp av lärarna och alla praktikplatser, fick jag äntligen utlopp för min kreativa sida. Skolan blev helt plötsligt mycket lättare och jag ville bara lära mig mer. Vi fick jobba mycket med viltkött vilket var en sann lyx, men även dryck och mat i kombination och mycket mer.

Jag bodde även på deras internat vilket var en otrolig upplevelse men framför allt väldigt utvecklande och bra för att komma in i vuxenlivet och ta hand om sig själv, men ändå få lite extra stöd och ibland lite knuffar av fantastiska fritidsledare!

Själv så kanske jag alltid har varit mer åt det söta hållet inom branschen, de vill säga desserterna. När jag slutade på skolan började jag jobba i kallköket på PM och vänner i Växjö, som jag under skoltiden hade varit på praktik hos. Efter en tid valde jag att resa lite. När jag kom tillbaka från resandet kände jag att trots att jag älskade att stå i köket och jobba var de inte riktigt helt hundra min grej. Så jag blev istället lärling till bagare på PM och vänners bageri och jobbade sedan där under ett par år. Efter det sökte jag till en YH-utbildning i Göteborg där jag tog mitt gesällbrev. Nu är jag tillbaka på PM och vänner fast istället som konditor och får hålla på med sötsaker hela dagarna.

Det absolut bästa med att jobba inom restaurang är att man aldrig någonsin slutar lära sig och desto mer man lär sig desto mer inspiration får man.

Ingrid Pettersson, konditor på PM och Vänner i Växjö