MATMÄSSA 29/2 2020

Lokal mat, mathantverk, seminarier och matmarknad!

Inspireras av spännande föreläsare och lokala utställare som har försäljning av spännande produkter som bland annat ostkaka, drycker, kött och köttprodukter, ägg, potatis, oljor, marmelader, mjöl och skärbrädor. Allt producerat i trakten!

Utställare som redan är klara och finns på plats är: Kastebergs gård, Sjöborgen, Barkhults gård, Alfreds choklad,
Malva gård, Övrefålls gårdsmejeri, Karin och Klas-Görans biodling, Sällebergs gård, Amazing farm, Conny Ekberg.

Restaurangelever har brödförsäljning och jaktelever säljer viltkött. Under dagen finns det också möjlighet till fika och lunch – naturligtvis med lokala råvaror som tillagas av våra elever!

10.00 – ca 10.45 Karin Lindahl från Kastebergs gård

Kom och lyssna till Karins berättelse om hur stormen Gudrun ändrade deras gård och liv och hur deras nuvarande verksamhet har tagit form.

Lokal N22 – Fritt inträde i mån av plats.

10.00–12.00 eller 13.00-15.00 Kom och besök vår spännande labverkstad!

Nytt för i år är vår nya labverkstad för nyfikna barn i åldrarna 5–10 år. Där får barnen göra slime, bubbelormar, bakpulverraketer och andra uppskattade laborationer.

Lokal N21 – Kostnad 50 kr, Antalet platser är begränsat så anmäl er redan nu.

10.00 – ca 15.00 Kockskola för dig mellan 10 och 15 år som gillar att laga mat!

Laga mat som en riktig kock i vårt nya restaurangkök tillsammans med oss. Vi tillagar olika spännande rätter och äter tillsammans. Kostnad för dagen 400 kr inkl. recept, fika och mat.

Lokal Restaurangköket – Fullt!

11.30- ca 12.30 Chokladprovning och föreläsning – Alfred Kulling

Alfreds Marzipan och praliner ligger i Långstorp, Rydaholm. Under dagen får ni möjlighet att lära er mer om choklad, höra Alfred berätta om sin verksamhet och 40 åriga erfarenhet inom yrket, samt testa chokladprovning med de hemgjorda pralinerna och marsipanen.

Lokal N21 – Kostnad 100 kr. Anmäl er gärna innan. Betalning på plats till Alfred.

12.30 – ca 15.00 Workshop med Mikkel Sindahl Holmskov

Ta på er förklädet och gå ut i vårt kök där ni lagar en trerätters ”sharingmeny” à la Mikkel med fokus på det gröna och hållbara köket och tillsammans med närproducerat lamm från Sällebergs gård. Mikkel är vår föredetta elev som under sin skoltid hos oss tävlade mycket. 2016 vann han Nordiska mästerskapen på Island. Tidigare har Mikkel arbetat på PM och vänner, Postgatan Kalmar samt Mutantur Malmö. Just nu arbetar han i Malmö på MJ´S och går utbildning på Restaurangakademin efter att vunnit Axel F och Vilna Lindmarkers stipendiat. Ni avslutar workshopen med att äta ihop och får även med ett recepthäfte hem.

Lokal Metodköket – Kostnad 300 kr

13.15 – 14.15 Föreläsning och dryckesprovning med Peter från Sjöborgen

Med sitt synsätt ”från frö och hage till gom och mage” har Malin och Peter efter många år i restaurangbranschen förverkligat sin dröm genom Sjöborgen. Peter föreläser om resan från idé till hur de idag förmedlar sina smaker genom mat och dryck på Sjöborgen.

Lokal N 22 – Kostnad 50 kr. Anmäl er gärna innan. Betalas på plats vid entrén.

14.20-15.00 Föreläsning Gustav Arnell, LRF

Nu ska vi möta gästernas efterfrågan på Svenskt kött på krogen. Gustav jobbar med ett nytt projekt – ”Mer svenskt kött på restaurang”. Han har tidigare jobbat som kock på olika restauranger i Jönköping samt de senast åren på Rudenstams i Huskvarna. Målgruppen är restauranger som vill ge sina medarbetare inspiration och verktyg för att möta gästernas efterfrågan på svenskt kött.  Är du köttproducent och vill sälja ditt kött själv, då har vi verktygen för dig! Kom och lyssna och ställ frågor till Gustav om svenskt kött!

Lokal N13 – Fritt inträde i mån av plats.

Föranmälan till workshop/föreläsningar samt frågor hänvisas till Annika Fornander

annika.fornander@ryssbygymnasiet.se 0372-408 43 / 0707-38 8232